Posted on

Дисни и изкуството да разказваш истории

Разказването на истории е една от най-древните традиции в историята на човечеството. Да разкажеш история означава и да споделиш опит, да съживиш измислиците и сънищата, които заедно се вплитат в културната и социалната тъкан.

Следвайки тази древна традиция много от анимационните филми на Дисни са базирани върху добре познати митове, басни и легенди, приказки и разкази от североамерикански фолклор.

Малката русалка, 1989; скици на Roger Allers;

С помощта на киното, който от началото на 20-и век е посредник за разказването на истории, Уолт Дисни и екипа зад него събират на едно място популярни и литературни традиции, преразказвайки ги на нови и нови поколения зрители. Защото жаждата на човека за емоции и фантазии е неутолимa.

Разкошната изложба в барселонския Caixa Forum тръгва по стъпките на това изкуство – разказвачеството. Разделена на няколко части – митове, басни, легенди, американски истории, приказки – тя проследява чрез скици, картини и филмова част как точно Дисни успяват да преведат разказа на езика на киното, така че той да е максимално разбираем от всички без да изгуби автентичността си.

Мики Маус е любим герой от филмчета, които са всъщност адаптации на басни от 19-и век; митовете, заредени със символизъм, в които се срещат богове с герои, са неизчерпаем източник на вдъхновение за студиото; приказките печелят сърцето на зрителите с посланията си за любов и положителни качества. Самият Уолт Дисни е убеден, че класическата приказка въздейства и на млади, и на стари, и силата й е в тази вечна актуалност. Средновековна Европа също е неизменна част от филмовата колекция на Дисни – легендарните герои Робин Хууд и Крал Артур заживяват втори живот благодарение на интерпетациите, които получават в студиото.

 

 

 

Изложбата печели сърцата с изключително интересния начин на представяне – в едно приказно пространство, в което посетителят обикаля сред макети на дървета и къщи, са подредени скици, разработки по филми и сюжети, акварели и снимки от студиото, паралелно с които на стените текат прожекции на части от филмчета: Трите прасенца, Малката русалка, Спящата красавица.

Към експозицията е добавенa и библиотечна част за най-малките, в която те могат да се насладят на четене и разглеждане на книжки с приказки.

Изложбата продължава до 24-и юни и ако имате път към Барселона с децата, посетете я. Входът е само 4 евро, а за деца под 16 години е безплатен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *